снимки: submariners-bg.com, БНР, архивСпоред община Варна, превръщането на последната българска подводница

...
снимки: submariners-bg.com, БНР, архивСпоред община Варна, превръщането на последната българска подводница
Коментари Харесай

Първо в „Петел“: Община Варна предава последната подводница на България за да отиде за скрап, нямало нужда да я прави музей

снимки: submariners-bg.com, БНР, списък

Според община Варна, превръщането на последната българска подводница „ Слава “ в музей, за което се приказва от 10 години, е „ неразбираема, само че скъпа цел “, която „ не е от публично значение “. Това разкриха от Съюза на подводничарите в България за „ Петел “.

Цитираните изрази са от писмо на зам.-кмета на Варна Коста Базитов от месец март. То идва до организацията на подводничарите откакто в края на януари от Министерски съвет осведомят организацията, че общината е взела решение да върне дарената преди години подводна лодка на страната. Военните моряци са извънредно срещу това, тъй като това ще значи единствено едно – последната непокътната част от историята на подводния ни флот ще бъде продадена и нарязана за скрап, най-вероятно в Турция.

Другите доводи общината да се откаже от концепцията да направи от „ Слава “ атрактивен музей, са че нейната дирекция „ Куртура “ нямала квалифицирани фрагменти да осъществят 10-годишната концепция. Освен това концепцията за разпределяне на средства за задачата в новия бюджет била отхвърлена, което показвало публичната настройка. „ Това са йезуитски доводи “, разяснява за „ Петел “ Павел Димитров, секретар-координатор на Управителния съвет на Съюза на подводничарите. Той добави, че в края на предходната година са извършени няколко срещи с присъединяване на Българската морска камара и локалната власт във Варна, на които концепцията „ Слава “ най-накрая да бъде превърната в музей се е обсъждала като настояща и потребна за града. Преди година пък тематиката беше част от диалозите на кмета Иван Портних с курсантите от Висшето Военноморско учебно заведение.

Вчера на своето Общо заседание Съюзът на подводничарите е взел решение да продължи битката за превръщането на подводницата „ Слава “ в музей. Обсъждани са разнообразни разновидности, от започването на подписка до ефикасен митинг пред общината.



„ Във Варна живеят над 60 хиляди офицери и сержанти от запаса, нямам доверие някой от тях да не е склонен да бъде непокътната тази част от военноморската история на България като музей. В Черна гора, която е страна с по-малко от 700 хиляди души население, има 2 подводници, превърнати в музей. Билетът за вход е 5 евро и се радват на огромна посещаемост. В света има над 100 подводници, превърнати в музеи, в Съединени американски щати има даже съветска подводна лодка, която е превърната в атракция за гости “, описа Павел Димитров от Съюза на подводничарите.

Той добави, че в организацията има доста ветерени, които могат със знанията си и уменията си да приведат „ Слава “ във допустимо най-хубавия ѝ тип, с цел да притегли гости. При това те биха създали това изцяло гратис и непринудено.

Къде да бъде ситуирана подводницата към момента е обект на спор. Българските подводничари обаче имат концепция и даже са създали визуализация какъв брой внушително би изглеждала тя като част от отворената социална зона на пристанище Варна Изток. За новото обичано място за разходки във Варна непрекъснато се приказва, че е повече от територия за заведения, само че действително общината не е направила доста, с цел да потвърди това.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР